Flexilijn: handig voor de hond of baasje?
met dank aan Mevr Karin Kwakernaat
Allereerst: wat is een flexilijn? Dit is een uitrolriem die opgerold wordt in en kastje, dat tevens als handvat dient. Je kunt de lijn op elke gewenste stand “vastzetten”, zodat de lijn niet meer langer of korter kan. Met 1 druk op een knop wordt deze weer “losgekoppeld”. De flexilijn is er in verschillende lengtes en breedtes.
De laatste jaren is deze lijn steeds populairder geworden, en je ziet ze ook steeds meer in het straatbeeld. Hoe komt dit? Waarschijnlijk om verschillende redenen:
· Men heeft door drukte met van alles en nog wat minder tijd om met de hond naar een “losloopgebied” te gaan, en gebruikt de flexilijn als alternatief
· Gemak: de hond bepaald zelf waar deze zijn/haar behoefte doet, en kan wat verder weg van het baasje om te snuffelen, etc.
· Men heeft op deze manier het idee, dat de hond meer aan z’n trekken komt, en toch aangelijnd is
Naar mijn mening heeft deze lijn veel bezwaren, ook al ervaren de baasjes dit niet zo. Welke bezwaren heb ik:
· De lijn staat altijd strak, waardoor de hond niet leert rustig zonder trekken bij de baas te lopen
· De hond wordt niet teruggeroepen, maar terug “gehaald” als bij een werphengel, of erger nog: het baasje loopt naar de hond toe, terwijl ondertussen de lijn wordt ingerold. Dit is niet bevordelijk voor de rangordeverhoudingen. De hond zal daardoor ook slechter luisteren als hij geroepen wordt, want dit wordt meestal niet meer gedaan
· Voor de hond is absoluut niet duidelijk, wat wel en niet mag. Vaak wordt te pas en te onpas aan de lijn getrokken door het baasje, en de hond zal alleen maar meer gaan trekken, want de ene keer mag t’ie wel verder weg, en de andere keer niet
· Ook wordt de flexilijn wel eens gebruikt bij jonge honden. Dit kan erg schadelijk zijn voor de groei van de hond, omdat de lijn altijd strak staat, en door het onvoorspelbare “vast zetten” van de flexilijn, krijgt de jonge hond elke keer een flinke ruk aan z’n nek
· Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer de flexilijn op z’n langste stand staat, en er plotseling een fietser langskomt. De kans bestaat, dat de fietser de lijn niet ziet, en er ongelukken komen (inmiddels ken ik al een verhaal waarbij dit gebeurd is)
· Als het baasje met de flexilijn een ander baasje met hond met een “normale” riem tegen komt, kunnen er ook allerlei gevaarlijke situaties ontstaan: de hond met flexilijn is veel verder van het baasje af dan de andere hond, en mocht er tussen de honden onderling spanning ontstaan, is het baasje van de flexilijn altijd te laat met reageren en kan niets anders doen dan de hond naar zich toe trekken; de hond zal (meestal) niet uit zichzelf naar de baas toe gaan. Dit heeft de hond namelijk niet geleerd, omdat de hond zelf bepaald waar die gaat. Gevolg is: nog meer spanning bij de hond aan de flexilijn. Deze hond leert nl. niet neutraal langs een andere hond te lopen, maar met de flexilijn gebeurt van alles in deze situatie. Honden aangelijnd reageren vaak heel anders naar elkaar, dan wanneer ze los zijn, omdat ze nu eenmaal hun hele lijf gebruiken om te communiceren, en dit niet goed kunnen doen als ze aangelijnd zijn
· Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer 2 baasjes met honden met flexilijnen elkaar tegenkomen, en om elkaar heen gaan draaien. Gevolg: honden kunnen geen kant meer op, en de baasjes soms ook niet meer, omdat er enorme spannende breiwerkjes van de flexilijnen ontstaan (dit heb ik zelf een keer gezien)
Zijn er dan alleen maar nadelen?
Zeker niet. Er zijn zeker momenten denkbaar, dat op een verantwoorde en bewuste wijze de flexilijn gebruikt kan worden:
· In een trainingssituatie, waarbij de hond iets leert, zonder dat deze de kans krijgt weg te lopen (dit kan overigens ook met een gewone “lange” lijn)
· Er zijn honden, die, ook al heb je allerlei cursussen gevolgd, en de rangorde verder prima is, toch elke keer weglopen, b.v. omdat hun neus dat nou eenmaal wil. Voor deze honden zou je de flexilijn kunnen gebruiken.
Conclusie:
Om een goede band met je hond te krijgen en houden, is een flexilijn niet geschikt. Om op een verantwoorde wijze met je hond te wandelen, moet je toch echt een gewone halsband en riem gebruiken. Ga naar de daarvoor aangewezen plekken, om je hond los te laten en lekker te laten bewegen en snuffelen.